► гр. Пловдив, ул. Рая 8    |     ☎ 0882 039 878    |    ✉ klinikausmivka@mail.bg   |    Работно време: Понеделник - Петък: 09:00-19:00 ч.   |   Събота / Неделя: почивен ден 

Лечение на заболяванията на постоянните детски зъби

Постоянните детски зъби започват своето развитие около 6-годишната възраст на детето, като последния постоянен зъб пробива около10-12 години.

 

2.1. Кариес на постоянните зъби.

Най-често и първи се засягат от кариес първите постоянни молари, т.нар. 6-годишници. Понякога те остават незабелязани от родителите поради относително ранния си пробив и поради мисленето, че това са временни зъби. Стремежът при лечение на кариесът на постоянните зъби е да се запази виталитета на зъба /зъбът да остане с жив нерв/ като за целта се прилагат редица биологични подходи. Материaлите за възстановяване на постоянните зъби също са с различни структури и качество, като най-подходящи са биологично-поносимите и естетичните.

 

2.2. Пулпити на постоянни детски зъби.

Стремежът при това лечение е също съхраняване на виталитета на зъба. Възможностите за това се определят от редица фактори: от поставената диагноза,  от зъбната възраст, от степента на развитие на корена. Трябва да се знае, че коренът на постоянния зъб продължава да се развива и да расте около 4 години след неговия пробив. Напр. първите постоянни кътници пробиват на 6 години, а развитието на корена приключва около 10-тата година. Лечението на възпалителните заболявания на пулпата /нерва/ при незавършено кореново развитие е едно от най-трудните начинания в детската дентална медицина.

 

2.3. Моларо-Инцизивна-Хипоминерализация /МИХ/

Това заболяване засяга първите постоянни кътници и постоянните резци на детето. Все още се спори за етиологията му, но причините се търсят в първите години след раждането  – продължителни боледувания, хронични болести, чест или системен прием на лекарствени средства и др. Посочените причини или други такива смущават протичащата по това време минерализация на посочените зъби. Зъбите пробиват с емайл, който не е структуриран правилно и е хипоминерализиран, т.е. в него има по-малко минерални компоненети. Клинично се наблюдават белезникави до кафяви оцветявания по нетипични за кариес повърхности.

Навременната диагностика и адекватната профилактика и лечение дават възможност за съхраняване на засегнатите зъби на детето.

 

 

2.4. Флуороза

Това е заболяване на временните зъби, причинено от прием на недопустимо количество флуор по време на развитието на емайла. /над 1.5 мг/дневно/ във възрастта от раждането до 6-тата година на детето. Леките форми на заболяването се демонстрират  тебеширено бели оцветявания на зъбите. При по-тежките оцветяванията са кафеникави, а при най-тежките по-тъмно кафяви.

В България, от флуороза страдат децата, които консумират предимно или само минерална вода – бутилирана или наливана от извори, които не са обозначени или имат обозначения, които родителите не четат.

Моля да не се бърка флуорната профилактика, която е призната за най-ефективна кариесна профилактика, с флуороза. Профилактиката се провежда с миниатюрни дози флуор, съобразени с възрастта на детето, което изключва възможността за предозиране. Флуорната профилактика се назначава от специалисти по детска дентална медицина и е предназначена за отговорни родители. Тук е подходящо да си припомним сентенцията Dosis sola facit venenum т.е. Дозата сама прави отровата.