► гр. Пловдив, ул. Рая 8    |     ☎ 0882 039 878    |    ✉ klinikausmivka@mail.bg   |    Работно време: Понеделник - Петък: 09:00-19:00 ч.   |   Събота / Неделя: почивен ден 

Вредно ли е за детето правенето на зъбни рентгенови снимки?
Рентгеновото лъчене, при правенето на зъбна снимка е изключително малко. Дори и при това положение, детският зъболекар изисква снимка, само когато това е абсолютно наложително. Трябва да се каже, че рискът от правенето на рентгенова снимка е нищожен, спрямо риска от нелекуван или грешно диагностициран дентален проблем.
Защо трябва да се лекуват временните зъби?
Защото: 1. Детето трябва да дъвче пълноценно. 2. Детето трябва да се научи да говори правилно. 3. Възпалителните процеси в устната кухина са бомба със закъснител. 4. Трябва да се опазят зародишите на постоянните зъби. 5. Детето трябва да се усмихва и говори със самочувствие. 6. Дете с болна уста не е здраво дете – оралното здраве и общото здраве са неразривно свързани.
Как се постъпва при травма на зъбите?
Периодите, които са пикови за травми са времето за прохождане за временните зъби и времето за тръгване на училище за постоянните зъби. Травмата може да е видима – счупен, набит, избит зъб, или невидима – зъбът е ударен, но са засегнати инервацията и кръвоснабдяването му. При първия случай – имате нужда от спешна помощ. При избит постоянен зъб, времето е от изключително значение! Ако успеете да го откриете, сложете го във вода и веднага потърсете помощ. При втория случай- зъбът се оставя под наблюдение и се следи за промяна на цвета.
Как се постъпва, когато детето има зъбна болка?
Най-напред се опитайте да почистите устата от хранителни остатъци, включително и от дупките по зъбите. Ако забелязвате начало на подуване на бузката, поставете лед. Дайте на детето болкоуспокояващ медикамент. В никакъв случай не поставяйте в зъба или около него аспирин и не поставяйте топли компреси. Запишете час при детския зъболекар колкото е възможно по-бързо.
Какво означава флуороза?
Заболяването флуороза е увреждане на емайла на постоянните зъби, вследствие на ежедневен, повишен прием на флуор през първите 5 години от живота на детето. В условията на нашата страна, флуорозата е резултат най-вече от пиене на минерална вода с високо съдържание на флуор както бутилирана, така и от местни извори, извън централното водоснабдяване. Поставянето на тази диагноза се основава на клиничната картина, но най-вече на разказа на родителите за неконтролиран прием на флуор през първите пет години от живота на детето.
Какво означава „кариес на ранното детство“ или „биберонен кариес“ и как може да се предотврати?
Кариесът на ранното детство е бързо, агресивно разрушаване на временните зъби, непосредствено след пробива, което се свързва с грешки в храненето – нощно пиене на мляко, сокове, чай, както и продължително кърмене. Механизмът на разрушаване е следният: през нощта защитните функции на слюнката са силно намалени, зъбните повърхности изсъхват /особено тези на горните резци/, по тях се отлагат въглехидрати от поетата храна, която бързо се разгражда от микроорганизмите до киселина. 
Какво означава „флуорна профилактика“ и каква е ползата от нея?
Няма никакво съмнение, че системната флуорна профилактика е най-мощното оръжие в борбата с кариеса. Приемът на флуор и приложението на локални флуорни препарати се извършва по предписание и под контрола на специалист по детска дентална медицина. Другото условие е: отговорни родители. Говоренето против флуорната профилактика на група от хора, включително и на зъболекари, е резултат на липса на знания и нежелание за ангажиране с подобна дейност.
Какво представляват силантите и каква е ползата от тях?
Силантите са средство, което предотвратява, в голям процент от случаите, развитието на кариеси по дъвкателните зъби. Те запълват вдлъбнатите части на дъвкателните повърхности, които са трудно достъпни за зъбната четка, а отдруга страна задържат много хранителни остатъци. Най-добре е да бъдат поставени непосредствено след пробива на зъба.
Пробив на временните зъби?
Трябва да започне около 6-месец, най-напред от долните централни резци и за около 2г.6м. да се подредят всичките 20 временни зъби. Имайте предвид, че тези срокове се осреднени и се отнасят за масовия случай. Ако Вашето дете е на 1 година, няма общо зоболяване, но все още няма зъби – просто имайте търпение и един ден нещо ще тропне по лъжичката. Много митове се свързват с пробива на временните зъби – истината е, че голяма част от децата вдигат температура, потичат сополки и са раздразнителни. Засега обяснението е, че пробивът в някаква степен компрометира имунитета и детето просто се разболява по-лесно. Но със сигурност има какво още да се проучва. Посъветвайте се с детски зъболекар – има хубави препарати за облекчаване на ситуацията.
Смучене на палец или други пръсти – вредно ли е?
При продължително смученето на пръстите, най-вече на палците, може да се стигне до проблеми в захапката поради изкривяване, най-често, на горната челюст. За отказване от палеца, по-добре да използвате биберон-залъгалка, който, освен за успокоение на детето, спомага и за правилното анатомично оформяне на устната кухина. Ако смученето на палец продължва и при пробива на постоянните зъби, тогава се нуждаете от професионална помощ.

Детска дентална клиника Усмивка е спонсор на малките шампиони PLOVDIV CITY и се грижи за техните здрави усмивки!