► гр. Пловдив, ул. Рая 8    |     ☎ 0882 039 878    |    ✉ klinikausmivka@mail.bg   |    Работно време: Понеделник - Петък: 09:00-19:00 ч.   |   Събота / Неделя: почивен ден 

-->

Хранене на бебето и детето в ранна детска възраст – къде бъркаме?

28 May 2017


Детска дентална клиника Усмивка стартира поредица публикации, насочени към родителите. Нашата цел е да ви запозваем с развитието на временните и постоянните зъби, с профилактичните мерки за бременната жена и за детето, със заболяванията в детска възраст, както и начините за тяхното предотвратяване и лечение. Ние следим най-новите, световни достижения и тенденции в детската дентална медицина и имаме богат клиничен опит, който искаме да споделим с Вас.

Все по-често родителите, които ни посещават, разказват една и съща история: „Още с поникването на временните зъби, започнаха да се рушат. Най-напред „побеляха“, след това станаха „кафяви“, емайлът се обелва, а след това детето падна и ги счупи“

Запознайте се със зъбите на своето дете.

Първите, резците, пробиват около 6-8 месец и до 2г.6м. - 3 години, всички 20 временни зъба са в устата. Новопоникналият зъб е с незавършена минерализация, т.е. той е по-слаб и по-бързо се разболява. Системата за защита на устната кухина е незряла и се изгражда до 3-тата година на детето. В същото това време, в устата на детето са се населили както „добри“, така и „лоши“ бактерии /стрептококи/.

  

 

 

 

Храненето на бебето и малкото дете

То е специфично и е предимно въглехидратно – голямо количество захари, включени в храни с течна или твърда консистенция, силно лепливи. Изключителна консумация на млечни продукти, плодови напитки и др.

Още специфика и защо слюнката не помага, както при възрастните.

Бебетата и децата спят много. По време на съня, слюнката е в оскъдно количество и не може за изиграе защитната си роля. Сученето затруднява слюнчения поток. Най-бързо „изсъхват“ горните резци – най-малко слюнка достига до тях, децата спят с отворена уста /устно дишане/ , а и мускулите, които държат устата затворена не са достатъчно развити.


Агресията.

Временните зъби на детето са атакувани от въглехидрати, в комбинация със стептококите от устата. Захарозата е първостепен фактор в развитието на кариеса на ранното детство. Глюкозата и фруктозата се доближават по значиммост и по способността си да  подкиселяват средата.  Има многобройни съобщения, за връзката между продължително и на поискване кърмене и кариеса на ранното детство. Към момента липсват категорични систематизирани данни, но емпиричните наблюдения показват недвусмислено наличието на такава.

Информираност по отношение на оралното здраве, здравни вярвания и поведение.

Нашите наблюдения показват, ча по-голямата част от родителите са информирани за връзката между нощните хранения, високата въглехидратна консумация и лошата хигиена с кариеса. Въпреки това, децата им са засегнати сериозно от кариес. Тези данни потвърждават становището, че здравното възпитание, само по себе си, не е достатъчно за промяна на здравното поведение.

Детска дентална клиника Усмивка е спонсор на малките шампиони PLOVDIV CITY и се грижи за техните здрави усмивки!

1