► гр. Пловдив, ул. Рая 8    |     ☎ 0882 039 878    |    ✉ klinikausmivka@mail.bg   |    Работно време: Понеделник - Петък: 09:00-19:00 ч.   |   Събота / Неделя: почивен ден 

Профилактика и лечение на кариеса на ранното детство

29 June 2017
Author :  

За да има ефикасна профилактика на това тежко заболяване на зъбите в ранна детска възраст, трябва добре да се познават факторите, които го предопределят.

На първо място, в огромния процент от случаите, това са грешки в храненето на малкото дете и заспиването на детето с неизмити зъби.

Нощта е любимото време на микроорговнизмите. „Храната“ им е доставена, слюнката, която би трябвало да „измие“ зъбите, през нощта е в намалено количество, а повече от децата спят с отворена уста. Това допълнително изсушава устата. От постъпването на въглехидратите в устата, особено на дизахаридите, до крайния продукт на дейността на микроорганизмите – киселината, минава малко време. Зъбите са оставени беззащитни и кариозният процес е готов да започне.

Вероятно ще се запитате откъде идват макрооргонизмите, които причиняват кариеса в устата на детето?

Наистина, след раждането, в устата на бебето подобни микроорганизми липсват. Колкото по-рано те се населят, толкова вероятността детето да развие кариес на ранното детство е по-голяма. А те идват от възрастните, които ги притежават в изобилие, особено тези, които имат увредени зъби. В този смисъл, целувки по устата на детето, дори и по ръчичките, не са препоръчителни.

 

И така:

 

Заспиване и/или нощно хранене с шише с биберон. Съдържанието на шишетата, са най-разнообразни – адаптирано мляко; „натурален“ сок от кутия; кисело мляко с/без захар; компот; чай с мед; студен чай; боза.....и това не е всичко, за което родителите ни съобщават. Във всички случаи се установява съдържание на захар /захароза/.

Кърмене на поискване за заспиване и през нощта. Много дискусии има по въпроса за кърменето на поискване. Две категорични становища - „за“ и „против“, като последните са привърженици на режима на хранене. Гледната точка на детския зъболекар – механизмите на увреждане на зъбите, при кърмене на поискване и заспиване на гърда, са същите които са описани по-горе. В кърмата се съдържа лактоза. Лактозата и захарозата са от една група въглехидрати, а именно „дизахариди“ и метаболизирането им в устната кухина на детето от микроорганизмите е подобно. Разбира се, в кърмата има и вещества, подтискащи образуването на киселини и защитаващи зъбите, но техният потенциал, в повечето случаи, е недостатъчен, за да стопира агресията. Науката Дентална медицина, е установила отдавна, че не количеството приети въглехидрати, а честотата на приема носят висок риск от развитието на кариес.

Неглижиране на вечерната орална хигиена на малкото дете. Дори в устата да има един, единстве зъб, той се нуждае от почистване. Най-общо казано – зъбите на малкото дете искат да заспиват и да си спят чисти. Останалата по зъбните повърхности плака е мястото, където вероятно ще започне кариозният процес.

 

З.И., 1г. 11м., кърмен на поискване и за заспиване до деня на лечението на зъбите.

ПРЕДИ:

СЛЕД:

Детска дентална клиника Усмивка е спонсор на малките шампиони PLOVDIV CITY и се грижи за техните здрави усмивки!

1