► гр. Пловдив, ул. Рая 8    |     ☎ 0882 039 878    |    ✉ klinikausmivka@mail.bg   |    Работно време: Понеделник - Петък: 09:00-19:00 ч.   |   Събота / Неделя: почивен ден 

Лечение на кариеса на ранното детство - част първа

12 September 2017
Author :  

Първият въпрос, който възниква при част от родителите на деца с Кариес на ранното детство е: „Трябва ли да се лекуват временните зъби на детето?“

През годините съм чувала редица вариации на тази тема, вкл. и от зъболекари и педиатри. Ето част от тях:

„Защо да се лекуват след като ще се сменят?“

„Оставяме зъба отворен /след като детето се е подуло/, за да пази място на постоянния“

„Пломбите на временните зъби винаги падат, затова не се лекуват“

„Няма връзка между болните временни зъби и постоянните зъби на детето“

„Временните зъби нямат корени, затова не могат да се лекуват“...........

 

Като остро и разрушително заболяване, Кариесът на ранното детство нанася редица вреди на растящия детски организъм. Ето някой от тях:

 

Децата не се хранят пълноценно, защото не могат да дъвчат и поради това, по-голямата част от тях изостават на ръст и тегло.

Децата боледуват по-често поради наличието на хронични възпалителни процеси в устната кухина.

Болките правят детето тревожно.

Социалните контакти на детето са затруднени поради лоша визия.

Възникват фонетични проблеми поради липсващи и/или разрушени предни зъби.

Хроничните възпалителни заболявания на корените на временните зъби увреждат зародишите на постоянните.

При значително разрушение на зъбите, както и при многобройни екстракции, се губи височината на захапката, както и се поставя под въпрос развитието на челюстите.

 

Дете с нелекуван кариес на ранното детство и ревматоиден артрит, причинен от фокус от зъбен произход:

 

 

Дете с нелекуван кариес на ранното детство. Централният резец пробива на мястото на липсващия временнен резец:

 

Големият проблем при лечението на деца с Кариес на ранното детство е ДЕТСКОТО ПОВЕДЕНИЕ в зъболекарския кабинет. То трябва да е такова, че да позволи качествено лечение на зъбите, а от друга страна, крехката и незряла психика на малкото дете да не бъде наранена. Родителите и зъболекарят трябва да си дадат ясна сметка, дали предстоящото лечение е поносимо за детето, съобразно неговия личностен емоционален капацитет. Правилната преценка се прави основно от ДЕТСКИЯ ЗЪБОЛЕКАР, в чиято длъжностна характеристика са заложени познания по психология, както и оценка на тревожността и поведението на детето. Точно детският зъболекар може да направи последната равносметка – дали предстоящото лечение на зъбите, по обем и тежест на диагнозите, съответства на възможността на детето да го понесе.

Именно поведението на детето прави зъболекарите безсилни, в част от случаите. Всякакви неща са измисляни, за да се избегне истинското лечение, но все пак „да се направи нещо“ Такъв е примерът с мазането на детските зъби със сребърен нитрат. За голяма наша радост, последователната битка на нашата клиника с този средновековен метод вече дава резултати и все по-малко зъболекари го прилагат.

В по-нови времена като панацея се предлага Тут Мус, средство за реминерализация на зъбните структури.

В международен план, където положението не е по-различно от България, „научно“ се доказват методи, които не изискват почистване на зъбите, а само тяхното обличане в корони. Някои наричат този подход „революция“. Това драматично напомня зората на стоматологията, когато лекарите обвиняваха зъболекарите, че строят „златни замъци“ на бактериите т.е., че поставят златни корони върху болни зъби.

 

Възможни са няколко поведенчески подхода при лечение на Кариеса на ранното детство. Те се определят от възрастта на детето, от броя увредени зъби, от тежестта на уврежданията на зъбите, от някои личностни характеристики на детето. Тези подходи са:

 

Лечение на заболелите зъби по „конвенционален“ начин - т.е. детето сяда на стола само или заедно с родител, а зъболекарят провежда лечението на зъбите. Възможно е при спокойно дете и при 1-2 увредени зъба с по-леки диагнози.

Лечение чрез поставяне ва локална упойка в устата на детето с цел безболезнено лечение на зъбите. В повечето от случаите този подход, макар и да съществува теоретично, практически е неосъществим при деца.

Лечение на кариес на ранното детство под обща анестезия. Този подход дава възможност за пълна рехабилитация на устата на детето.

 

Детска дентална клиника Усмивка е спонсор на малките шампиони PLOVDIV CITY и се грижи за техните здрави усмивки!

1