► гр. Пловдив, ул. Рая 8    |     ☎ 0882 039 878    |    ✉ klinikausmivka@mail.bg   |    Работно време: Понеделник - Петък: 09:00-19:00 ч.   |   Събота / Неделя: почивен ден 

Какво се случва, ако временните зъби не се лекуват ?

04 December 2017
Author :  

Все още, надявам се не толкова често, може да чуете: “ Защо ще ги лекувате млечните зъби, нали ще се сменят?“ За голяма жалост, случва се тази реплика да бъде казана и от професионалисти – зъболекари.

 

Временните зъби остават в устата на детето средно около 8-9 години. Това е период на бърз растеж, бързо физическо, психическо и емоционално развитие.

Усвояването на храната започва в устната кухина, като началото е правилното й сдъвкване. Затова са необходими здрави зъби. Увредени и болни зъби водят до отказ от храна, до предпочитане на меки и пасирани такива. А това утежнява ситуацията, защото перспективата пред зъб, дори и здрав, който не работи не е добра.

От друга страна – преживяни болки в ранна детска възраст повлияват психическото и емоционалното развитие на детето. То започва да свързва храната и миенето на зъбите с болка и това го кара да ги отбягва. Има и парадоксални ситуации. Ако детето при първо посещение в зъболекарския кабинет не е получили адекватна помощ и отношение, то може да крие от родителите си, че някое зъбче го боли.

Редица научни проучвания безспорно доказват, че децата с голям брой увредени и нелекувани временни зъби, изостават на ръст и тегло, в сравнение със връстниците си със здрави зъби. От друга страна, след излекуването на зъбите се наблюдава феноменът catch-up growth“ , т.е. бързото „наваксване“ и догонване на връстниците.

 

 

Връзка между заболяванията на временните и постоянните зъби

Снимка 1.

Макар разглеждането на рентгенови снимки да е работа на професионалисти, показвам ви тази снимка, която е популярна под името „панорамна“. Тя е на дете на 4 години и половина. По-любознателните веднага ще забележат „двата реда“ зъби. Временните са в устата на детето, а постоянните , под формата на зародиши – в горната и долната челюст. Обърнете внимание в каква близост са розположени корените на временните зъби до зародишите на постоянните.

Снимка 2. /череп/

На тази снимка е изобразен модел на развитието на зъбите на дете на около 5 години. На нея също може ясно да се види близостта на корените на временните зъби със зародишите на постоянните.

Снимка 3.

Голяма фистула, разположена в областта на втория временен кътник

Едно от честите усложнения при нелекуваните зъби са възпалителни зъболявания в областта на корените на временните зъби. Често, процесът навлиза в околокореновото пространство , в челюстната кост. Външната изява на това е или подуване на бузката на детето /абсцес от зъбен произход/ или появата на гнойна фистула /“пъпка“/ на венеца в областтa на болния зъб.

Снимка 4.

Това е изваденият зъб, причинил фистулата от сн.3. Стрелките показват големия, дифузен гранулом, обхванал единия корен.

Снимка 5.

Понякога, възпалителният процес в корените на временните зъби разрушава невъзвратимо зародиша на постоянния зъб.

Снимка 6.

В други случаи се уврежда емайла на постоянния зъб.

 

Връзка между заболяванията на временните зъби и общото здраве на детето

 

В медицинската наука и практика, връзката между заболяванияна на зъбите /временни и постоянни/ и общото здраве на детето е безспорно доказана:

 

  • връзка между бактериите в устната кухина и бактериалния ендокардит
  • връзка между бактериите в устната кухина и гликемичния контрол при диабет
  • връзка между заболяванията в устната кухина и сърдечно-съдовите заболявания
  • връзка между бактериите в устната кухина и пневмония
  • връзка между бактериите в устната кухина и бъбречната недостатъчност
  • връзка между бактериите в устната кухина и възпалителни заболявания на ставите и опорно-двигателния апарат.

Част от описаните връзки намират обяснеие във „фокалната инфекциозна теория“. Вероятно сте чували „търсене на фокус“. Фокусите от зъбен произход са често срещани.

Какво означава това? Устата, увредените зъби в частност, е резервоар на бактерии. Чрез кръвоносната система, тези бактерии могат да причинят инфекции на отдалечени от зъбите и устата места.

 

 

 

                                                                               Доцент Емилия Илиева, доктор

 

 

 

 

 

 

 

Детска дентална клиника Усмивка е спонсор на малките шампиони PLOVDIV CITY и се грижи за техните здрави усмивки!

1