► гр. Пловдив, ул. Рая 8    |     ☎ 0882 039 878    |    ✉ klinikausmivka@mail.bg   |    Работно време: Понеделник - Петък: 09:00-19:00 ч.   |   Събота / Неделя: почивен ден 

Травми на временните зъби

13 February 2018
Author :  

Травмите на временните зъби са стресов момент за детето и неговите родители. В голяма част от случаите това е първото посещение на детето при зъболекаря.

Пик на травмите на временните зъби се отбелязва на:

около 1 година – моментът на прохождането на детето.

от 1 година и половина до около 3 години – период на голяма подвижност на детето и все още незряла координация.

 

Най-често се засягат горните резци на детето, по-рядко – долните. Момчетата с травмирани временни зъби за почти двойно повече от момичетата.

Травмите на временните зъби на децата варират като тежест, наличие на болки, последствия за постоянните зъби.

Напълно възможно е, непосредствено след удара да няма никакви забележими промени, а такива да настъпят в по-късен период. Обикновено, в такива случаи се наблюдава потъмняване на травмирания зъб.

Потъмняването се дължи най-често на прекъсване на кръвоснабдяването и инервацията на зъба. Специалистът по детска дентална медицина преценява дали лечението на травмирания зъб трябва да се проведе веднага или се налага изчакване за известен период от време.

 

В други случаи, зъбът също е запазил целостта си, но е леко изместен и има леко кървене от венеца.

При този случаи се изготвя лечебен план, включващ локални антисептици, антибиотичен курс, при необходимост, регулярни визити за проследяване.

 

Когато е нарушена целостта на временния зъб и има липсващи фрагменти, говорим за „фрактура“ /счупване на зъба/. При счупването, най-важното е, дали е засегнат нервът на зъба или не.

 

Фрактура без засягане на нерва:

преди и след лечение

 

 

Случаите на засегнат нерв са доста по-тежки и изискват по-продължително лечение.

 

Фрактура със засягане на нерва – преди и след лечение:

Фрактура със засягане на нерва на долен резец:

Друг вид травми на временните зъби за „избиването“ и „вбиването“. При първият случай, зъбът го няма в устната кухина и неговата костната алвеола е празна.

Вбиването е по посока на корена на временния зъб. Може да е частично, т.е. част от зъба да се вижда в устната кухина и пълно – зъбът е „потънал“ изцяло.

При тези случаи, възможността за механично увреждане на зародиша на постоянния зъб, е значителна.

 

(нарушение на минерализацията на постоянен централен резец, след вбиване на едноименния временен резец)

 

Възможно е вбитият временен зъб да започне да „пониква“ наново, след време. Възможно е обаче, това да не се случи и тогава се налага неговото „издърпване“ до положението, в което е бил преди травмата.

Понякога временните резци са отслабени от друго заболяване и лесно стават жертва и на по-незначителни травми. Такъв е случаят при децата с Кариес на ранното детство. Зъбите са кариозно разрушени, деминерализирани и неустойчиви на механични натоварвания.

 

 

 

 

 

 

 

Детска дентална клиника Усмивка е спонсор на малките шампиони PLOVDIV CITY и се грижи за техните здрави усмивки!

1